Droge / tranende ogen

Welkom bij Stichting Oogzorg Brabant; oogzorg bij u thuis.

 

Droge / tranende ogen.

 

De traanfilm.

De traanfilm heeft de volgende functies:

- verbeteren van de optische eigenschappen van de cornea;

- vochtig houden van de cornea en conjunctiva;

- spoelen en desinfectie;

- voeding van het cornea-epitheel.

 

De traanfilm bestaat uit 3 lagen:

- de buitenste lipidenlaag;

- de middelste waterige laag;

- de binnenste mucinelaag.

 

De buitenste laag, de lipidenlaag, wordt geproduceerd door de klieren van Meiboom en de talg-en zweetklieren van de oogleden. Deze laag zorgt voor stabilisatie van de traanfilm. Door het hydrofobe karakter van deze laag, wordt een te snelle verdamping voorkomen.

 

De middelste waterige laag wordt geproduceerd door de traanklieren. Deze laag zorgt voor reiniging en bescherming van de cornea en zorgt er tevens voor dat de conjunctiva goed over de cornea kan glijden. Op deze manier wordt ook een bijdrage geleverd aan de goede optiek van een oog.

 

De binnenste mucinelaag wordt door de bekercellen van de conjunctiva en de traanklieren geproduceerd. Deze laag zorgt ook voor stabilisatie van de traanfilm en verhinderd dat de traanfilm van de cornea afloopt, wat vervelende uitdroging tot gevolg kan hebben.

 

Bij de klacht van droge ogen, dan wel tranende ogen, zit er een verstoring in 1 of meerdere van eerder genoemde traanfilmlagen.

Een droog oog heeft verband met de binnenste mucinelaag wat de traanfilm behoed van de cornea af te lopen. Maar kan ook te maken hebben met het te snel verdampen van de traanfil, waardoor waarschijnlijk de buitenste lipidenlaag niet voldoende blijkt.

 

Shirmertest.

Om de traanfilm productie te kunnen meten, wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde Shirmertest. Bij deze test wordt er een reepje filtreerpapier in uw onderste ooglid (conjunctivale zak) gehangen, waarna het aantal millimeters bevochteging na 5 minuten wordt gemeten.

 

© Copyright 2012. All Rights Reserved.